GYORSKERESÉS
Keresett kifejezés:
Bárhol keressen a szóban
Szó elejétől keressen
Keresési Helyek
Cégnév
   Kifejezésként, egyben
Tevékenység Megye
Tevékenység-leírás
Termék
Márka
Referencia


Besorolás
        
HÍREK, ÚJDONSÁGOK
Az Architecture Laboratory Styria Berlin és Belgrád után ezúttal Budapesten a KÉK-ben, a Kortárs Építészeti Központban mutatja be kiállítását 2007. szeptember 27-től november 30-ig. A kiállításhoz két konferencia is kapcsolódik, ahol osztrák és magyar építészirodák folytatnak szakmai párbeszédet.

A Laboratory-projekt:

Az Architecture Laboratory Styria (Stájer Építészeti Laboratórium) egy nemzetközi közönség felé forduló projekt, amely filmek segítségével dolgozza fel az építészeti alkotásokat. A projekt két egymásba fonódó részből áll: a kiállításból, és az ehhez kapcsolódó építészeti párbeszédekből. A Sense of Architecture kiállítás összefogott és az érzékekre ható koncepciójával új utakat keres az építészet megismertetésére, ahol is a 6 tematikus csoportba sorolt interdiszciplináris Építészeti párbeszédek katalizátorként működnek az interkulturális eszmecserékhez, vitára és a nézetek ütköztetésére sarkallja a szakmabelieket és a laikusokat is.
A kiindulópont Stájerország kortárs építészete, mely építészeti szempontból Ausztria legváltozatosabb és legszokatlanabb tartománya. Ellentétben más területekkel, Stájerország soha nem fejlesztett ki saját építészeti iskolát, amelyet definiálni lehetne a csak rá jellemző formanyelve által. A stájer építészet rendkívülisége ehelyett a helyzetek változatosságában és az új építészeti koncepciókkal való kísérletező kedvben nyilvánul meg a 60-as évektől kezdődően.

Sense of Architecture kiállítás

A Sense of Architecture kiállítás 28 építésziroda 47 építészeti alkotásának figyelemreméltó vizuális atlasza. Természetesen nem hiányozhatnak olyan neves építészek munkái, mint Günther Domenig, Klaus Kada, Volker Giencke, Wolfgang Tschapeller, Dieter Feichtinger vagy az Artec, de a jól átgondolt tematikus megközelítésnek köszönhetően számos nemrég felbukkant ifjú építész munkái is bemutatásra kerülnek, mint például Feyferlik/Fritzer, fasch & fuchs, Splitterwerk, Ortlos és a PPAG.
Az épületek jobbára Stájerországban találhatók, némely közülük táji környezetbe helyezett különleges építészeti alkotás. Mellesleg a világ több pontján találkozhatunk stájer építészek munkáival, ilyen például az alexandriai könyvtár, a Passarelle Simone de Beauvoir Párizsban, a T-Mobile bécsi központja, vagy az Iszlám Konferencia Szervezet központja Jeddah-ban. A vizuális atlasz nívós építészeti projekteket és számos kisebb léptékű építészeti alkotást is tartalmaz.
A terek, építészek és művészeti megnyilvánulások inspiráló változatosságát egyszerű vizuális művészi nyelvre fordították át.
A német film- és fotóművész Heinz Emigholz másfél éven át dolgozott Charlotte Pöchhacker kurátornővel azon, hogy létrehozzák ezt a különleges vizuális áttekintést, ahol minden egyes épületet sajátos és igen magával ragadó szemszögből mutatnak be.
Képeivel Emigholz olyan művészi hozzáállást képvisel, amely sohasem csupán az épület formai megjelenésére összpontosít, hanem az épületek mindennapi használatának folyamatára is kiterjeszti a figyelmet, miközben különös elfogódottsággal mutatja be az épület és a növényzet kapcsolatát. Filmes eszközökkel készített kifejező kompozíció, amely lehetővé teszi a perspektíva megváltoztatását, az épület így kívülről-belülről jobban megismerhető és olyan részleteket mutathat meg, amelyet a benne élők talán észre sem vesznek. Ezek a rövid videók nem egyenes vonalú dokumentációk, nem céljuk, hogy átfogó antropologikus tanulmányt készítsenek az épület jelenlegi állapotáról. Ez a kamera különleges használatával jut kifejezésre, szubjektív nézőpontokkal és a képek minőségi atmoszférájával, amely bízik az építészetből fakadó narratív minőségben.
A kiállítást Alexander Kada designer rendezte be. Dinamikus környezetet teremtett, amely a látogatót arra ösztönzi, hogy merüljön el a kiállítás tapintható terében és az egymásra vetülő képek és audió hangzások anyagtalan világában.
A kiállításra belépve egyfajta élő atmoszféra idézi a kiállítás mottóját: építészet, test és köznapi élet.

Charlotte Pöchhacker
Kurátor

Az Architektur Laboratorium Styria az Instyria – Cultural Service projektje.

A kiállításon 47 projektet mutatunk be, amelyek a következő 6 téma köré csoportosulnak:

„Public Structures. Operative Dispositives” – „Közösségi struktúrák, alkalmazott diszpozitívok”
„Cultures of Habitation” – „Lakóhelyek kultúrái”
„Architecture and Science. Interdisciplinary Challanges” – „Építészet és tudomány. Interdiszciplináris kihívások”
Building in Context. Projective Transformations” – „Épület kontextusban, projektív transzformációk”
„Urban Ruralism. New Logics for Landscape Areas” – „Urbánus ruralizmus. Új logika tájképi területekre”
„Sculptural Tendencies and Productive Ambiguities” – „Szobrászi tendenciák és produktív kétértelműség”

A különböző épületek képei mellett megjelenő számok jelzik, hogy melyik vetítőfelületen látható az épületről készített film.
A megvalósult épületek a témák szerint csoportosítva papírtekercseken is bemutatásra kerülnek a II. emeleten.
A programokról és a nyitvatartásról további információk: www.kek.org.hu
Az oldal 0.02 másodperc alatt generálódott.
Minden jog a Magyar Építőipari Névjegyzék részére fenntartva.
A weboldal illetve a teljes adatbázis védett, részleges vagy teljes másolása, tárolása nem megengedett, törvénybe ütköző.

Részletes listáink:
Cégek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Tevékenységek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Termékek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Márkák - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Alweboldalak - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z