GYORSKERESÉS
Keresett kifejezés:
Bárhol keressen a szóban
Szó elejétől keressen
Keresési Helyek
Cégnév
   Kifejezésként, egyben
Tevékenység Megye
Tevékenység-leírás
Termék
Márka
Referencia


Besorolás
        
HÍREK, ÚJDONSÁGOK
Hatodik éve létezik egy díj, amely a környezetvédelemre sokat adó cégek erőfeszítéseit ismeri el. Idén négyen kaptak díjat, de az igazi nyertes a környezet.

Környezeti Megtakarítási Díj: ezt azok a cégek kaphatják meg - pontosabban nyerhetik el, hiszen erre az elismerésre pályázni kell -, amelyek kisebb szennyezőanyag-kibocsátással, kevesebb nyersanyag-felhasználással járó technológiai váltást hajtanak végre. Ráadásul ez a váltás azzal is jár, hogy az adott vállalat egy rakás pénzt is megspórol. Ez a rakás jelenleg 14,7 milliárd forint - ennyivel csökkent a díjra jelentkező cégek összkiadása 2003 óta.
A milliárdokból látszik, hogy elsősorban nem mikrovállalkozások jelentkeznek a díjra. Az esettanulmányokat benyújtó szervezeteknél 108 ezer ember kap munkát, az érintett vállalkozások a hazai ipari termelés 29,1%-át adják. Az átgondolt működésnek köszönhetően a cégek - összesen 56 szervezetről van szó - évente legalább 503 ezer liternyi üzemanyagot, 539 tonna lúgot, 788 tonna vegyszert spórolnak meg. 56 millió köbméterrel kevesebb gázt, illetve közel húszmillió köbméterrel kevesebb vizet használnak fel. A spórolásnak köszönhetően a korábbinál 51 ezer tonnával kevesebb veszélyes hulladék kerül ki, de szén-monoxidból is 229 ezer tonnával kisebb mennyiség kerül a levegőbe.
Az idei évnek négy nyertese van. A nyomtatók környezetbarát feldolgozásában érdekelt Print Sisters Kft. évi kéttonnányi selejtet újrahasznosít. A világ egyik vezető elektronikai cégének hazai vállalata, a Samsung SDI Magyarország Zrt. fokozottan figyel az újrahasznosítható anyagok szelektív gyűjtésére. A leglátványosabb eredményt a többször felhasználható csomagolóanyagokkal érték el. Több beszállítóval megegyeztek, hogy csomagolóanyagait visszajuttatják, így abban újra elküldhetik a termékeiket. Ezzel 2600 tonnával csökkent a papír- és 960 tonnával a fahulladék mennyisége, emellett a vegyszeres göngyöleg is 8 tonnával lett kevesebb. A cementgyártásban érdekelt Holcim Hungária Zrt. pomázi betonüzemében a gyártási technológiát változtatták meg. A betonról mindenki tudja, hogy csak néhány óráig használható fel. A pomáziak a fel nem használt beton újrahasznosítását úgy oldották meg, hogy szétválasztották a kavicsot a többi alkotóelemtől, majd a megmaradt keveréket és a kavicsot az újonnan készülő betonhoz adagolták. Ezzel évente 600-700 köbméter anyagot forgatnak vissza.
Az utolsó befutó az Állami Autópálya Kezelő Zrt. A nagyvállalat az innovációs különdíjat 25 200 tonna aszfalt megtakarításával nyerte el - mellesleg 324 millió forintot takarított meg újításával. A lényeg az, hogy az autópályák felújításakor csak a külső sávban marják fel a kötőréteget, az előző sávban nem. A külsőt újraaszfaltozzák, a belsőre pedig egy rögzítő-kopó réteg kerül. Ez a megoldás ugyanolyan élettartamú és teherbírású, mint a hagyományos.
És még mondja valaki, hogy nem üzlet a környezetvédelem...

Népszabadság
Az oldal 0.01 másodperc alatt generálódott.
Minden jog a Magyar Építőipari Névjegyzék részére fenntartva.
A weboldal illetve a teljes adatbázis védett, részleges vagy teljes másolása, tárolása nem megengedett, törvénybe ütköző.

Részletes listáink:
Cégek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Tevékenységek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Termékek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Márkák - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Alweboldalak - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z