GYORSKERESÉS
Keresett kifejezés:
Bárhol keressen a szóban
Szó elejétől keressen
Keresési Helyek
Cégnév
   Kifejezésként, egyben
Tevékenység Megye
Tevékenység-leírás
Termék
Márka
Referencia


Besorolás
        
HÍREK, ÚJDONSÁGOK
Az év elejétől hatósági jogkört gyakorol az Államkincstár a lakástámogatási igények elbírálásában. Nagyon kell figyelni a határidők betartására.

A Magyar Államkincstár látja el január 1-jétől azokat a jogokat, feladatokat, amelyek a magyar állam javára szóló jelzálogjog érvényesítésére, töröltetésére, illetve a jelzálogjoggal kapcsolatos jognyilatkozatok megtételére vonatkoznak.
A Kincstár közleménye alapján az állami vagyonról szóló 2007. évi vonatkozó törvény szerint 2008. január 1-jétől az állam nevében a Magyar Államkincstár jogosult a más személy tulajdonában lévő ingatlanon a magyar állam javára fennálló jelzálogjoggal, valamint az elidegenítési és terhelési tilalom érvényesítésével, törlésével, az azzal való rendelkezéssel kapcsolatos jognyilatkozat megtételére. Korábban ezt a feladatot a Kincstári Vagyoni Igazgatóság látta el.
Ezek közül az esetek közül a leggyakoribb a lakástámogatás igénybevételéhez kötődő jelzálogjog. A kincstár szerint fontos tudni a lakástámogatást igénybe vevőnek, hogy ha lakásigényét lakás cseréjével, másik lakás építésével vagy vásárlásával kívánja megoldani, akkor a lakóhely szerinti önkormányzati jegyzőnél kell kezdeményezni a támogatás visszafizetésének felfüggesztését. Az eljárásra a támogatott ingatlan tehermentesítése és eladhatósága érdekében van szükség.
Az ingatlan eladása, bontása, átengedése vagy eltérő hasznosítása esetén az erre vonatkozó szerződés megkötésétől számított 15 napon belül a jegyzőnél kérelmezni kell a jelzálogjog felfüggesztését. Fontos, hogy a változás következtében a 15 napos határidő elmulasztásának jogkövetkezménye van, mert ha az előírt 15 napon belül nem kérelmezik a felfüggesztést, akkor az igénybe vett lakástámogatás jogosulatlan támogatássá válik és azt vissza kell fizetni. Erre a Kincstár határozatban kötelezi a támogatott személyt.
A lakáscélú állami támogatást igénylők számára kedvező, hogy a változás eredményeként lehetőség nyílik arra, hogy - amennyiben a hitelintézet elutasítja a lakástámogatási igényt - a Kincstárhoz kérelemmel lehet fordulni az elutasítást követő 15 napon belül. A Kincstár új feladata, hogy 2008. január 1-jétől hatósági jogkört gyakorol az igénylők lakástámogatási jogosultságának megállapításában.
A korábbinál szigorúbb az eljárás a lakástámogatások jogosulatlan igénybevétele miatti követelések behajtásában. A visszafizetési kötelezettséget a Kincstár közigazgatási hatósági eljárásban állapítja meg, intézkedése alapján az APEH a jogosulatlan lakástámogatásokat köztartozásként, adók módjára hajtja be.
Az oldal 0.01 másodperc alatt generálódott.
Minden jog a Magyar Építőipari Névjegyzék részére fenntartva.
A weboldal illetve a teljes adatbázis védett, részleges vagy teljes másolása, tárolása nem megengedett, törvénybe ütköző.

Részletes listáink:
Cégek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Tevékenységek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Termékek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Márkák - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Alweboldalak - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z