GYORSKERESÉS
Keresett kifejezés:
Bárhol keressen a szóban
Szó elejétől keressen
Keresési Helyek
Cégnév
   Kifejezésként, egyben
Tevékenység Megye
Tevékenység-leírás
Termék
Márka
Referencia


Besorolás
        
HÍREK, ÚJDONSÁGOK
A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) 2008. február 15-16-án kétnapos szimpóziumot tart „INFRA” címmel az építészet infrastrukturális projektekben történő szerepvállalásáról.

A nagy infrastrukturális fejlesztések korát éljük, a városokról, a városfejlődésről való gondolkodás egyben az infrastruktúrákról való gondolkodást is jelenti. A mai Magyarországon a kérdés különösen aktuális. Az Európai Unió a következő hat évben 1700 milliárd forinttal támogatja a hazai közlekedési beruházásokat. A magyarországi infrastrukturális rendszerek helyzete kettős; egyfelől egyre dinamikusabb fejlődés, másfelől súlyos elavultság jellemzi. A fejlesztés pedig számtalan szakterületet átfogó, országos jelentőségű kérdéssé válik.
A városok működésének alapvető alkotórésze az infrastruktúra. A városi történelem és fejlődés egyben az infrastruktúra története is. A közlekedési hálózatok, a közműrendszerek vagy az információs csatornák fejlődése döntő hatással volt a városok alakulására, így az építészetre is. Ma a városfejlesztési programok legnagyobb része egyben infrastrukturális beruházás is, egy-egy nagyobb program alapjaiban határozza meg egy város vagy városrész jövőjét. Az infrastrukturális létesítmények egyre bonyolultabb helyi és globális rendszereket alkotnak, miközben e rendszerektől való függés, illetve e rendszerek működtetéséből fakadó következmények a társadalom, a város és az építészet tekintetében beláthatatlanok. Eldönthetetlen, hogy a városfejlődés kényszeríti-e ki az infrastrukturális rendszerek fejlesztését vagy e rendszerek fejlődése következtében alakulnak-e át a városok.
Mi az építész szerepe az infrastrukturális projektekben? Mit jelent a nagy infrastrukturális fejlesztések kapcsán az építészet? Mit jelent mindez a magyar városok szempontjából, s hogyan működik ez külföldi projektek esetében? Milyen építészeti minőség, dizájn jön létre e fejlesztési programok során? Milyen kulturális hatása, következménye van egy-egy beruházásnak? A szimpózium célja, hogy ezekre a kérdésekre, körülményekre rávilágítson, az előadások e kérdéskört járják körül, kitüntetett figyelmet szentelve a nemzetközi építészeti vonatkozásoknak. Az esemény hangsúlyozottan interdiszciplináris, több szakma szempontjából mutatja be a kérdéskör sokrétűségét.
A rendezvény magyar és külföldi előadói nemzetközileg elismert szakemberek.
A szimpózium első napja előadásokból álló szakmai program lesz a Kelenföldi Városközpontban található Olimpia moziban. A helyszínválasztás tudatos: Budapest egyik olyan városrészében járunk, amely egy nagy infrastrukturális beruházás (4-es metró) következtében radikális változás előtt áll. A második napon az épülő metróállomások megtekintését tervezzük szakemberek vezetésével, több turnusban.
A nemzetközi és hazai előadók között jelen lesz például az ismert német építésziroda, az Ingenhoven Architekten. Az iroda többnyire óriásprojekteken dolgozik, a konferencián bemutatják a nagy szakmai visszhangot kiváltott stuttgarti pályaudvar-koncepciót, amely a fenntartható fejlődés eszméjének jegyében született. A dublini városi közlekedés fejlesztéséről tart előadást Jim Quinlan építész a Railway Procurement Agency (RPA) képviseletében. Előadást hallhatunk a városfejlődés környezetpszichológiai vonatkozásairól Dr. Dúll Andreától (ELTE Kognitív Pszichológia Tanszék). A Rotterdam Harbor projekttel képviselteti magát a holland Maxwan építészcsapat, illetve előadást hallhatunk az uniós forrásokról és stratégiákról az NFÜ tanácsadójától. Az építészet, az urbanisztika és a képzőművészet határterületein működő osztrák Transparadiso csoportot Barbara Holub képviseli, aki a közvetlen urbanizmusról (Direct Urbanism) tart előadást.
További információ, regisztráció: www.kek.org.hu/infra

Bővebben a Kortárs Építészeti Központról:

A Kortárs Építészeti Központot fiatal építészek, képzőművészek, városkutatók és az építészetről aktívan gondolkodó civilek hozták létre és működtetik lassan két éve. A Központ egyik kiemelt célja, hogy a nemzetközi példák, tapasztalatok átfogó megismertetésével, elemzésével, a hazánkban zajló építési folyamatok összetett, társadalmi vonatkozásainak kérdéseire is releváns válaszokat kapjunk. Annak érdekében, hogy ebben a gyorsan változó, globalizált világban ezeket a komplex folyamatokat naprakészen közvetítsük a szakmai és a széles nagyközönség felé, a KÉK együttműködik hazai és nemzetközi építészeti és urbanista intézetekkel, oktatási és kutatási központokkal, valamint olyan cégekkel és piaci szereplőkkel, akik tevékenységében a társadalmi felelősségvállalás határozottan megjelenik. www.kek.org.hu
Az oldal 0.01 másodperc alatt generálódott.
Minden jog a Magyar Építőipari Névjegyzék részére fenntartva.
A weboldal illetve a teljes adatbázis védett, részleges vagy teljes másolása, tárolása nem megengedett, törvénybe ütköző.

Részletes listáink:
Cégek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Tevékenységek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Termékek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Márkák - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Alweboldalak - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z