GYORSKERESÉS
Keresett kifejezés:
Bárhol keressen a szóban
Szó elejétől keressen
Keresési Helyek
Cégnév
   Kifejezésként, egyben
Tevékenység Megye
Tevékenység-leírás
Termék
Márka
Referencia


Besorolás
        
HÍREK, ÚJDONSÁGOK
Hazánkban még egy passzívház sincs, de ez nem marad sokáig így. 20-30%-kal drágább ugyan egy ilyen épület, ám 80-90%-kal kevesebb pénzért lehet kifűteni. Ha ilyen házunk van, nyugodtan elfelejthetjük nemcsak a horribilis gázszámlákat, de magát az egyre drágább gázt is.

Tömeges elterjedésükkel, illetve a meglévő épületállomány szigetelésével jelentősen nőhet Európa és Magyarország energiabiztonsága. Nem mellékesen unokáink jövőjéért is teszünk, mert a passzívházakkal hosszú távon akár megállítható és visszafordítható a klímaváltozás.
Ha veszünk tíz teamécsest, a legnagyobb téli hidegben is kifűthetünk vele egy szobát. Ez első hallásra képtelenségnek tűnik, ám tőlünk nyugatabbra már valóság. Csak Ausztriában ezer passzívház van, 2010-re az osztrák közösségi épületek mindegyike passzívház lesz, és minden negyedik új lakóház is ezzel a technológiával épül. A passzívház igazából nem új dolog. A múlt hét végén rendezett I. Magyar Pasz­szívház Kon­feren­cián előadást tartott Wolfgang Feist professzor már 1974 óta foglalkozik az energiahatékony épületekkel. Ma­ga az elv roppant egyszerű: akkor csökkenthetjük minimálisra egy épület energiaigényét, ha télen minél többet bent tudunk tartani a melegből, nyáron pedig kívül tartjuk a forróságot.
Épületeink fűtésére és hűtésére és melegvíz-készítésre ma iszonyatos mennyiségű energiát fordítunk. A felhasznált összenergia csaknem kétharmada megy el erre. Egy passzívház energiaigénye a mai magyar átlagos lakóházénak viszont csak a töredéke. Egy családi ház energiaszükséglete nálunk 150-200 kWh/m2/év, míg egy passzívházé nem lehet több, mint 15 kWh/m2/év. Hogyan érhetjük el mindezt? Először is alapos, rendszerelvű tervezéssel. A tervezéskor mindent a hőveszteség minimalizálásának rendelnek alá, egy épület ugyanis úgy működik, mint egy hősugárzó.
A hidegebb környezet felé távozik a meleg, azaz a határolószerkezeteken keresztül télen lényegében az utcát fűtjük, és a távozó hőt kell fűtéssel pótolnunk. Nyáron ennél is rosszabb a helyzet, ugyanis a fűtésnél háromszor több energia kell a hűtésre. Az energiatakarékos építés legfontosabb eleme tehát a megszakítás nélküli hőszigetelő burok, ami magától értetődővé teszi, hogy a passzívház és a hőhíd egymást kizáró fogalmak.
A ma általánosan elfogadott passzívházszabvány alapján a nylászárókat kivéve egyetlen épületszerkezet hőátbocsátási tényezője – U-értéke – (korábban k-érték) sem lehet több mint 0,15 W/m2K. Összehasonlításként: a régebbi, B30-s falazóblokkból épült hőszigeteletlen magyar lakóházak falazatának hőátbocsátási tényezője 1,4 W/m2K, azaz az ilyen házfal m2-ként 14 watt teljesítménnyel fűti az utcát. Éves szinten az U-érték tízszerese szükséges köbméterben számolva gázból. Egy ilyen ház falazatának m2-re vetítve 14 m3 gáz kell a fűtéshez évente. És ebben nincs még benne a szigeteletlen padláson és a régi ablakokon át szökő hő gázellenértéke. Amíg nálunk utólagos hőszigeteléskor is csak 5-6 centiméter vastag anyagot használnak, addig Ausztriában 9, Szlovákiában 10 cm a járatos vastagság már ma is. Egy passzívház határolószerkezeteit viszont 25-40 cm vastag szigeteléssel látják el.
A passzívház ablakának hőátbocsátási tényezője kerettel együtt mérve sem lehet több, mint 0,8 W/m2K. Ez háromrétegű üvegezést feltételez, bár létezik ma már négyrétegű üvegezésű ablak is. Nem csoda ezért, ha egy passzívházban hagyományos fűtésre egyáltalán nincs szükség. Kazán vagy kályha helyett a tv, számítógép, mosógép és a bentlakók hétköznapi tevékenysége, a fürdés vagy a főzés, sőt a lakók maguk is mint egy mobil, 36,5 Celsius-fokos fűtőtestként gondoskodnak az otthon melegéről, hiszen egy felnőtt személy óránként 210 W hőenergiát ad le. Mindezt bent lehet tartani a passzívházban.
A passzívházban az ablak sem hőnyelő, épp ellenkezőleg, hőnyerő, miután a tájolással napcsapdaként működik. A passzívház másik sajátossága, hogy olyan fokú a légtömörsége, hogy a huzattal sem tud sok meleg távozni a lakásból. Ezért mesterségesen kell lélegeztetni az épületet, ám a szellőztetőrendszer is olyan, hogy csak az elhasznált levegőt engedi ki, a hőt viszont egy hővisszanyerő benntartja, és azt a bejövő friss levegőnek adja át. Értelemszerűen légfűtést használnak, s egy hajszárító teljesítménye elég is a fűtésre.
A takarékossága mellett a benti állandó szűrt friss levegő is vonzó alternatívává teszi a passzívházat. Alapos, szinte patikamérleg-pontosságú a tervezés és a hőveszteség-számítás – külön tervezőprogram van erre, a német rövidítésből PHPP. Nem kevésbé alapos kivitelezést feltételez ez a technológia.
A kongresszuson elhangzott, hogy a kivitelezés minősége még Németország­ban is kritikus pont, noha annak precizitását nem lehet az itthoni átlaghoz mérni. A passzívházak elterjedéséhez egy sor dolog kell.
Mindenekelőtt nemzeti energiastratégia, energiatudatos törvényhozás, adókedvezmények. Feist professzor, a német „passzívházpápa” elmondta, hogy hazájában másfél milliárd euró többlettámogatást kapnak a passzívházépítők. Ez persze lobbizást is feltételez. Ausztria ebben is élen jár.
A tervezés, a minősítési rendszer, a szakmai továbbképzések rendszere és a már sokat emlegetett állami hátszél segítette révbe Németországban és Ausz­t­ri­ában ezt az új technológiát, amely klímavédő hatása okán valóban a jövő globális technológiája.

Metro
Az oldal 0.01 másodperc alatt generálódott.
Minden jog a Magyar Építőipari Névjegyzék részére fenntartva.
A weboldal illetve a teljes adatbázis védett, részleges vagy teljes másolása, tárolása nem megengedett, törvénybe ütköző.

Részletes listáink:
Cégek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Tevékenységek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Termékek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Márkák - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Alweboldalak - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z