GYORSKERESÉS
Keresett kifejezés:
Bárhol keressen a szóban
Szó elejétől keressen
Keresési Helyek
Cégnév
   Kifejezésként, egyben
Tevékenység Megye
Tevékenység-leírás
Termék
Márka
Referencia


Besorolás
        
HÍREK, ÚJDONSÁGOK
A fa mint minden más, építőiparban használt kültéri anyag sokféle károsító hatásnak van kitéve. A tűző nap, az UV sugárzás, a nedvesség, a különböző rovarok és gombák károsíthatják annak állagát, ezáltal élettartamuk nagymértékben lerövidül.

A kültéri fából készült szerkezetek lehetnek járófelületek, teraszok, kerti pergolák, paravánok, kerítések. Használhatóságuk szempontjából vannak, amelyek nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, ezek azok a felületek, amelyet járófelületként használunk. Ezeket figyelembe véve kell foglalkoznunk a fából készült járólapok kezelésével és a földbe állított kerítés vagy paravánnak használatos faszerkezetek védelmével.

A faanyag védelme a járófelületek esetén

Kültéren a fából készült járófelületek, teraszok kezelése nem egyszerű feladat. Amellett, hogy az ilyen igénybevételnek kitett felületeket védeni kell az erős koptatás miatt, a napfénytől is óvni kell. Míg a beltérben lakkbevonat készítésével megoldhatóvá válik az igénybevételnek megfelelő védelem, addig a kültéri burkolatoknál ezt nehezíti, hogy a csúszásmentességről is gondoskodni szükséges. Mint minden fából készült alapanyagnál a burkolatok esetében is a munkát a felület előkészítéssel kell kezdenünk. Az előkészítés során a kültéri járófelületeket nem kell olyan gondosan előcsiszolni, mint a beltéri burkolatokat. Ha kissé durvább, érdesebb felületet képezünk a bevonat a fába könnyebben tud beivódni. A fából készült járófelületek esetén a legnagyobb figyelmet a gomba- és rovarvédelemre kell fordítani. Minden esetben a fának az aljzattal érintkező részét is le kell kezelni védőszerrel, ugyanis a fertőzést elsősorban onnét kaphatja. Némely termékek már önmagukban is tartalmaznak ilyen szereket, viszont ezeket a festékeket csak a látszó felületre szoktuk felvinni, ezért nem árt, ha előtte minden esetben a teljes felületet lekezeljük gomba- és rovarölő szerrel, ezzel csak növeljük a védelmet. Ebben az esetben ügyelnünk kell a védőszer és a fedőfesték összeférhetőségére! Egyes keményfa fajták nagy mennyiségű gyantát vagy latexet tartalmaznak, ezért kezelés előtt a keményfák felületét töröljük le szintetikus hígítóval átnedvesített törlőkendővel. Ezt követően kerülhet sor a kezelésre majd a festésre. A fa járófelületet védő festéknek jó kopásállónak, nedvességtűrőnek, megfelelő UV védelemmel csúszásmentes felületet képzőnek kell lennie. Ennyi kritériumnak viszont a csak kevés festékfajta felel meg, ezért a kiválasztásnál nagy gondossággal járjunk el. Felhordása történhet ecsettel, festőhengerrel úgy, hogy egyenletes, homogén felületet kapjunk. Átfedéskor a rétegek közti száradási idő legalább 8 óra legyen, de ha harmadik réteg festése is szükséges, akkor minimum 24 órát kell várnunk az újra festésig.
Folyamatos karbantartást igényelnek a kültéri fa járófelületek, de ha már évek múltán az időjárás hatására beszürkülnek, akkor a felület csiszolását követően ismét kezeljük védő alapozóval, majd fessük át fedőlazúrral.

A faanyag védelme kültéri építmények esetén

A kerítések, kerti építmények és az egyszerű kerti bútorok faanyagának védelmét is meg kell oldanunk, még ha nincsenek is akkora károsító hatásnak kitéve, mint a fa járófelületek. Az időjárás viszontagságainak kitett, de földdel nem érintkező faanyagokkal kapcsolatban a korhadás veszélyével és a fa anyagát károsító rovarok megjelenésével is számolni kell. Ezeket a faszerkezeteket gomba- és rovarkárosítás elleni megelőző védelemmel minden esetben el kell látni, mely történhet mázolással vagy merítéssel is.
Ha a faanyag tartósan érintkezik a földdel, vízzel, akkor intenzívebb védelemre van szükség, ezért a kertépítési szerkezeteket a legerősebb fokozatú faanyagvédelemmel kell ellátni. Ezt általában nagynyomáson történő mélyimpregnálással lehet elérni, mely házilagosan nem kivitelezhető. A védőszer beépül a faanyagba, melyet ezek után lehet festeni.
A földbe épített keményfa oszlopokat célszerű égetéssel tartósítani, melynek során a talajba kerülő oszloprészeket pár milliméter mélységig megégetünk, így a faoszlopok élettartamát nagymértékben megnövelhetjük. A talajjal érintkező oszlopvégeket márthatjuk forró bitumenbe is, mely védőburokként szintén növeli az élettartamukat. A faoszlopok földbe építésekor ügyelnünk kell arra, hogy a gödörbe kerülő végüket ne betonozzuk be, mert a lefolyó csapadék miatt a hajszálrepedéseken leszivárog a csapadék és az oszlopban korhadást eredményezhet, melynek következtében a fa kitörhet. Ezért inkább a megfelelően impregnált és védőburokkal ellátott oszlopokat a talajba úgy helyezzük, hogy azt laza szerkezetű anyaggal tömörítsük. Legideálisabb megoldás, ha a fából készült oszlopokat nem közvetlenül a talajba helyezzük, hanem azt egy előre gyártott vasbeton alaptesthez rögzítjük. Amennyiben a kerti építményeket fedőfestékkel kívánjuk ellátni, hasonlóképpen kell eljárnunk, mint a kültéri fa járólapok esetén.

Építinfo
Az oldal 0.01 másodperc alatt generálódott.
Minden jog a Magyar Építőipari Névjegyzék részére fenntartva.
A weboldal illetve a teljes adatbázis védett, részleges vagy teljes másolása, tárolása nem megengedett, törvénybe ütköző.

Részletes listáink:
Cégek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Tevékenységek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Termékek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Márkák - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Alweboldalak - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z