GYORSKERESÉS
Keresett kifejezés:
Bárhol keressen a szóban
Szó elejétől keressen
Keresési Helyek
Cégnév
   Kifejezésként, egyben
Tevékenység Megye
Tevékenység-leírás
Termék
Márka
Referencia


Besorolás
        
HÍREK, ÚJDONSÁGOK
A május végétől alkalmazandó új Országos Tűzrendészeti Szabályzat szerint csak minősített könnyűszerkezetes épület kaphat építési, illetve használatbavételi engedélyt, így megvalósul az, amit a szakma tisztességes gyakorlói régóta szorgalmaznak - áll az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozatának közleményében.

Az új Országos Tűzrendészeti Szabályzat (OTSZ) 5. számú mellékletének idevágó pontja így szól: "Könnyűszerkezetes (kész- vagy gyorsház stb.) épületek csak akkreditált intézet által bevizsgált technológiával és szerkezeti elemekkel, rétegrenddel, kialakítással stb. létesíthetőek." Ebből következik, hogy sem építési, sem használatbavételi engedély nem adható ki olyan könnyűszerkezetes épületre, ahol a technológia és valamennyi építési termék (külső fal, válaszfal, födém, egyéb szabvánnyal nem rendelkező épületelem) nem rendelkezik minősítéssel.
Jelenleg a könnyűszerkezetes, gyors- és készházakat építő cégeknek mindössze egyharmada rendelkezik bevizsgált termékkel, tehát termékének ÉME (Építési Műszaki Engedély) száma, dokumentuma van. Csak néhány cég van még a piacon, amely Európai Műszaki Specifikációval, vagy Európai Forgalomba Hozatali Engedéllyel (ETA, CE) rendelkezik. A többiek különböző kifogásokkal, egyedi gyártmányra való hivatkozással, hamis okmányokkal szereztek építési, illetve használatbavételi engedélyt. A tűzvédelmi vizsgálat hiánya miatt egyre több cég próbálkozik azzal, hogy megkeresi a minősítéssel rendelkező társaságok valamelyikét, kérve, hogy adja át az ÉME dokumentumát vagy másolatát - tartalmazza a közlemény.
A múlt évben 2100 épület létesült könnyűszerkezetes technológiával. A MAKÉSZ védjeggyel (az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozata által adományozott védjegy) rendelkező cégek 877 házat építettek. További 400 ház épülhetett megfelelő minősítéssel, a többi 800 épület valószínűleg szabálytalanul kapott építési engedélyt. A panaszok döntő többsége a minősítés nélküli termékkel dolgozó cégek épületeire érkezik az etikai bizottságot és ombudsmant is működtető szakmai tagozathoz.

MTI
Az oldal 0.01 másodperc alatt generálódott.
Minden jog a Magyar Építőipari Névjegyzék részére fenntartva.
A weboldal illetve a teljes adatbázis védett, részleges vagy teljes másolása, tárolása nem megengedett, törvénybe ütköző.

Részletes listáink:
Cégek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Tevékenységek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Termékek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Márkák - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Alweboldalak - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z