GYORSKERESÉS
Keresett kifejezés:
Bárhol keressen a szóban
Szó elejétől keressen
Keresési Helyek
Cégnév
   Kifejezésként, egyben
Tevékenység Megye
Tevékenység-leírás
Termék
Márka
Referencia


Besorolás
        
HÍREK, ÚJDONSÁGOK
Napjainkban egyre népszerűbbek a természetes anyagok, így a kövek használata az építészetben és a belsőépítészetben. Annyira bőséges ma a kínálat, hogy fantáziánknak csak a pénztárcánk szab határt. Jósze­rével ma a világban fellelhető összes kőfajta megkapható itthon is, legyen szó gránitról, márványról, mészkőről vagy homokkőről.

A kő soha nem volt olcsó, ma sem az, de ha belegondolunk, hogy kitermelése, megmunkálása és szállítása is sok pénzbe kerül, ez érthető. Nem véletlenül tartja a mondás, hogy kőgazdag, aki sok ilyen anyagot épít a házába. Némi fantáziával és leleménnyel azonban viszonylag mérsékelt áron hazai kövekkel is gazdagon díszíthetjük vele lakásunkat vagy házunkat.
Mielőtt választanánk, először is azt kell felmérnünk, hogy mire és hol szeretnénk használni ezt az anyagot. Beltérben bármilyen kőben gondolkozhatunk, kültérben viszont már határt szab elképzeléseinknek a választott fajta fagyállósága. Elég ha a Parlament homlokzatára vagy a rakpartok kő mellvédjeire gondolunk. A sóskúti, diósdi, illetve tardosi mész­követ ugyanis alaposan megrágta az idő, ezért szorul cserére az ország házának ruhája.
Kültérben lábazathoz, kerítéshez, burkolatokhoz leggyakrabban mészkövet, illetve homokkövet használnak. A Budai-hegységben, illetve Süttőn bányászott mészkövek nemcsak szépek, de tartósak is, kivétel nélkül fagyállók. Ugyanez a helyzet a Keszthelyi-hegységben, illetve a Balaton-felvidéken fejtett homokkövekkel. Térburko­lat­nak kiváló az andezit, illetve a bazalt. Az importkövekkel viszont nem árt vigyázni, mert nem mind fagyálló.
Manapság különösen népszerűek a hasított kövek, amelyeket egy-két centiméteres vastagságban árulnak. Jószerével bárki képes habarccsal vagy csemperagasztóval a falra „kenni”. Sajnos a végeredményen meg is látszik ez. A sokszor alig tenyérni, vécécsempe nagyságú kövek a kő lényegét, erőt, tartósságot sugárzó karakterét kérdőjelezik meg. A köves munkák sajátja ugyanis, hogy idő és türelem kell az adott helyre illő darab megtalálásához vagy kifaragáásához.
A mai rohanó világban azonban időből van a legnagyobbb hiány. Pedig egy-egy szárazon rakott támfal, kerítés szemet gyönyörködtető látvány. Az avatott szem rögtön észreveszi, hogy köves szakember rakta-e a falat,a réseket kitöltő apró kövek, a „proknik” arányából. Nagyon népszerűek a háznak mediterrán jelleget kölcsönző kőburkolatok manapság. Az ürömi, budakalászi kövek szépen illesztve díszére válnak az épületnek. Középületeken, de lakóházakon is egyre gyakrabban találkozni a teherhordó falhoz kapcsolt kőlapburkolattal, amely gránitból vagy az olcsóbb süttői mészkőből, illetve homokkőből készülhet 3-4 cm vastagságban.
Beltérben a már említett grániton kívül nem kevésbé elegáns, bár kevésbé kopásálló padlóburkolat fektethető márványból. Nagyon dekoratív a kültérből beforduló, a már említett, mediterrán hatású szárazon rakott kőfal. Nagy terekben egy-egy rajzolatos kőlap akár faliképként is díszére válhat az enteriőrnek.
A kövekből nemcsak anyaguk és színük alapján választhatunk, hanem megmunkálásuk alapján is, ami más és más karaktert ad a burkolt felületnek. Polírozott, selyemfényű vagy matt felületet egyaránt választhatunk. Gránitoknál, ahol a csúszásgátlóság szempont, így például a teraszra az égetett (flammolt) felületet javasolják.
Keménység-kopásállósági szempontból a gránité a pálma, még olyan közösségi terekben is, mint a metró, sokáig megmarad a fénye. A mészkő, a márvány puhább, idővel mattá válik az igénybevételtől. De ettől sem kell félni, a kopott burkolatot nedves technológiával újracsiszolva szinte vadonatúj felületet kapunk, és újra sokáig élvezhetjük eredeti szépségét. Ha a kő mellett döntünk, tudni kell, hogy az egyes lapok tónusa rendszerint különbözik, ám ettől igazán egyedi az összhatás. Ha valaki teljesen egységes felületet szeretne, inkább válasszon kerámiát, ám aki a természetes szépséget szereti az a követ választja.

Metro
Az oldal 0.01 másodperc alatt generálódott.
Minden jog a Magyar Építőipari Névjegyzék részére fenntartva.
A weboldal illetve a teljes adatbázis védett, részleges vagy teljes másolása, tárolása nem megengedett, törvénybe ütköző.

Részletes listáink:
Cégek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Tevékenységek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Termékek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Márkák - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Alweboldalak - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z