GYORSKERESÉS
Keresett kifejezés:
Bárhol keressen a szóban
Szó elejétől keressen
Keresési Helyek
Cégnév
   Kifejezésként, egyben
Tevékenység Megye
Tevékenység-leírás
Termék
Márka
Referencia


Besorolás
        
HÍREK, ÚJDONSÁGOK
Felújították Szentendrén a Regionális Környezetvédelmi Központ irodaépületét, a 375 millió forintos ökobarát beruházás nyomán az építmény gyakorlatilag nulla széndioxid kibocsátással üzemel.
Az intézmény helyettes igazgatója, Madaras Zoltán elmondta, hogy a 3 szintes irodaház a 70-es években épült, a fűtés, világítás évi 6 millió forint költséget emésztett fel. Mára a falak elöregedtek, ezért a szükséges felújításnál napkollektorokat szereltek a tetőre, ezek szolgáltatják az épület áramszükségletét és működtetik a fűtést, légkondicionálást tápláló hőszivattyúkat.

Mindez együtt lehetővé teszi, hogy az épület energia önellátó legyen, gyakorlatilag nem szorul semmilyen külső forrásra, ami egyedülálló modell Közép-Európában. A beruházás a mai gázáron számolva 10 év alatt térül meg.

Napelemek bűvöletében

A napelemek által termelt változó mennyiségű villamos energia többletet az intézmény átadja az Elműnek, amennyiben hiány keletkezik, például borús idő esetén, az átadott mennyiséget visszakapja az áramszolgáltatótól. A tárolás ugyanis túl drága lenne.
Az ésszerű áramfelhasználás érdekében olyan, érzékelőkkel kiegészített fénycsövek világítanak, amelyek önmaguktól szabályozzák a fénykibocsátást és ha üres a helység, maguktól kikapcsolnak – ismertette az épület gépészeti újdonságait az igazgató-helyettes.

Minél szélesebb körben

A sajtótájékoztatón H.F Siri Sletner, Norvégia budapesti nagykövete arról beszélt, hogy a norvég kormány 1 milliárd euróval járul hozzá szolidaritásként a klímaváltozás hatásainak, az üvegházhatás csökkentéséhez, hogy minél kevesebb emisszióval terheljék a tagállamok a környezetet. Ennek a törekvésnek a részeként 125 millió forinttal járultak hozzá a szentendrei központ megújításához.
Corrado Clini, az olasz környezetvédelmi minisztérium igazgatója kifejtette: a beruházás költségeinek kétharmadát az olasz kormány fedezte, adományként. Azt szeretnék elősegíteni, hogy a szentendrei modell minél szélesebb körben elterjedjen. Számítások szerint ugyanis az összes energia felhasználáson belül az épületek 30 százalékot igényelnek, ezért a költségtakarékos, alternatív technológiák alkalmazásával ezt a mennyiséget mérsékelni lehet - fejtette ki a szakember.

MTI
Az oldal 0.01 másodperc alatt generálódott.
Minden jog a Magyar Építőipari Névjegyzék részére fenntartva.
A weboldal illetve a teljes adatbázis védett, részleges vagy teljes másolása, tárolása nem megengedett, törvénybe ütköző.

Részletes listáink:
Cégek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Tevékenységek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Termékek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Márkák - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Alweboldalak - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z