GYORSKERESÉS
Keresett kifejezés:
Bárhol keressen a szóban
Szó elejétől keressen
Keresési Helyek
Cégnév
   Kifejezésként, egyben
Tevékenység Megye
Tevékenység-leírás
Termék
Márka
Referencia


Besorolás
        
HÍREK, ÚJDONSÁGOK
Az új lakásokra jövő év első napjától, a meglévőkre – eladáskor és bérbeadáskor – 2012-től kötelező az energetikai jellemzők tanúsítása, amelyért legfeljebb 11 ezer forintot és költségtérítést lehet felszámítani – az erről szóló kormányrendeletet a Magyar Közlöny tette közzé.

A köznyelvben a lakások „zöldkártyájának” hívott energetikai tanúsítványt egy 2002-ben hozott uniós „EK-parlamenti és -tanácsi irányelv” hívta életre. Magyarországi meghonosítására – többszöri halasztás után – a jövő év első napjától kerül sor. Az előzményhez tartozik, hogy az akkori tárca nélküli miniszter 2006. szeptember 1-jétől előírta, hogy az új épületekre csak akkor adható építési engedély, ha azok kielégítik a rendeletbe foglalt energetikai követelményeket. Ezek túl enyhék európai összehasonlításban, például lakóépületeknél a legkedvezőbb felület-térfogat aránynál 110 kWh négyzetméterenként az éves energiafelhasználás, míg sok országban 40-50 kWh felett nem adnak építési engedélyt. A mostani rendelet szerint a jövő év első napjától tanúsítványt kell kérni minden új lakóépületre, valamint minden ezer négyzetméternél nagyobb hasznos alapterületű, állami tulajdonú középületre. A meglévő lakásokra eladáskor és egy évet meghaladó bérbeadáskor kell tanúsítványt készíteni, de ez 2011. december 31-ig önkéntes. Nem kell a tanúsítványt elkészíteni – egyebek mellett – az 50 négyzetméternél kisebb épületekre, az évente 4 hónapnál rövidebb ideig használtakra, a legfeljebb 2 éves használatra tervezettekre és a műemlék épületekre sem.
Az új épületek közül azokra kötelező a tanúsítványt elkészíteni, amelyek engedélyeztetése 2006. szeptember 1. után indult. Amennyiben a felelős műszaki vezető igazolja, hogy az épület mindenben – szerkezetileg és gépészetileg is – a tervnek megfelelően készült, akkor a terv alapján kell kiszámítani az energiafogyasztást. A használt lakásoknál az energiaszámlák és a tervrajzok alapján kell elvégezni a tanúsítást. A tanúsítványt az a felsőfokú végzettségű személy készítheti el, aki rendelkezik építészeti-műszaki tervezési vagy építési műszaki ellenőri, felelős műszaki vezetői jogosultsággal, és letette az energetikai vizsgát is. A tanúsítvány elkészítéséért legfeljebb 2 óra munkadíj számítható fel, az óradíj maximum 5500 forint lehet, emellett költségtérítés is felszámítható. A 10 évig érvényes tanúsítvány végső formája egy olyan besorolási „matrica”, amilyen a háztartási gépek oldalán is megtalálható. Az A+ nyíl a legrövidebb, míg az I nyíl a leghosszabb, a C besorolás jelenti azt, hogy az épület megfelel a jelenlegi követelményeknek (ha változik a jogszabály, újra kell készíttetni a tanúsítványt).
Az A+ besorolásnál az alapkövetelmény szerinti energiafogyasztás 55%-át használja az épület, míg a legrosszabb I kategóriánál 341%-os – vagy annál is nagyobb – a többlet. Ha a ház besorolása rosszabb a C kategóriánál, akkor a minősítést végzőnek javaslatot kell tennie az energiacsökkentés módjára.

MTI
Az oldal 0.01 másodperc alatt generálódott.
Minden jog a Magyar Építőipari Névjegyzék részére fenntartva.
A weboldal illetve a teljes adatbázis védett, részleges vagy teljes másolása, tárolása nem megengedett, törvénybe ütköző.

Részletes listáink:
Cégek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Tevékenységek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Termékek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Márkák - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Alweboldalak - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z