GYORSKERESÉS
Keresett kifejezés:
Bárhol keressen a szóban
Szó elejétől keressen
Keresési Helyek
Cégnév
   Kifejezésként, egyben
Tevékenység Megye
Tevékenység-leírás
Termék
Márka
Referencia


Besorolás
        
HÍREK, ÚJDONSÁGOK
Nagysza­bá­sú beruházások esetén szinte törvényszerű, hogy a fejlesztők elgondolkoznak azon: hogyan és milyen mértékben lehetne saját energiaközponttal, illetve megújuló energiával csök­kenteni a szükséges fosszilis energia mennyiségét.

A leghamarabb a napenergia alkalmazása térül meg, s kétségkívül a geotermikus energiánál a legnagyobb a beruházási igény. Igaz, pályázati lehetőségek és hitelek segíthetik a megvalósítást.
Nagyobb fejlesztéseknél szinte törvényszerű, hogy az energiaellátás egy részét megújuló energia igénybe vételével oldja meg a fejlesztő. Nemcsak a környezettudatosság, hanem a gazdaságosság is ebbe az irányba tereli a gigaberuházások megvalósítóit, hiszen hosszú távon biztosan megéri váltani.
Tudomásul kell venni: nagyon hamar nem lehet arra számítani, hogy a befektetett pénz meghozza a várt hasznot. Ma még azzal kell kalkulálni, hogy legkevesebb 6-7 év a megtérülési ideje a legjobb esetben is a megújuló energiára épülő beruházásoknak – szögezte le Takács Péter. A Tópark értékesítési vezetője elmondta: a Törökbálint és Bu­daörs találkozásánál épülő városrész-beruházásuk esetében például saját energetikai központot létesítenek. Emellett szól, hogy ezzel a bevásárlóközpont üzemeltetéséhez szük­séges 16-20 megawattnyi energiából 8-10 mega­wattot maguk tudnak előállítani. Összességében így 10%-os bruttó megtakarítást tudnak elérni.
Takács Péter szerint minden gigaberuházás esetében érdemes elgondolkodni az energiaellátás mikéntjén, hiszen nagy valószínűséggel ésszerű a megújuló energia valamely típusát alkalmazni. Adott esetben a szélenergia hasznosítása éppúgy szóba jöhet, a geotermikus energia azonban csak kivételes esetben vetődhet fel komoly lehetőségként nagy beruházási igénye miatt.
Szakemberek számítása szerint a geotermikus energia esetében legkevesebb egy évtizedre van szükség a megtérüléshez, a szélenergia, a biogáz és a biomassza esetén 7-8 esztendővel kell számolni, a napenergia alkalmazása esetén pedig 6 évre rövidülhet a megtérülési idő.
A környezettudatos beruházások alkalmazásának megkönnyítése érdekében ma már egy sor finanszírozási lehetőség kínálkozik – mondta a Pénzügyi Vállal­kozások Országos Egyesü­letének elnöke. Mokrai Mi­hály szerint látványos ered­ményeket hozhat, hogy az Európai Beruházási Bank 12,7 milliárd eurót beruház a térségben zöldprojektekre. Az elnök szerint az idő előrehaladtával a magánszemélyek és az ingatlanfejlesztők is felismerik a megújulóenergia-hasz­nálat jelentőségét.

Metro
Az oldal 0.01 másodperc alatt generálódott.
Minden jog a Magyar Építőipari Névjegyzék részére fenntartva.
A weboldal illetve a teljes adatbázis védett, részleges vagy teljes másolása, tárolása nem megengedett, törvénybe ütköző.

Részletes listáink:
Cégek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Tevékenységek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Termékek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Márkák - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Alweboldalak - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z