GYORSKERESÉS
Keresett kifejezés:
Bárhol keressen a szóban
Szó elejétől keressen
Keresési Helyek
Cégnév
   Kifejezésként, egyben
Tevékenység Megye
Tevékenység-leírás
Termék
Márka
Referencia


Besorolás
        
HÍREK, ÚJDONSÁGOK
Az utasforgalom számára is megnyílt a Keleti pályaudvar indulási csarnokában a nagy értékű freskókkal díszített a Lotz-terem. Az átadáson Vörös Tibor, a MÁV Zrt. főépítésze elmondta, hogy a Lotz-terem felújítása a Keleti pályaudvar rekonstrukciójának keretében 2006-ban kezdődött, és 479 millió forintból valósult meg az eredetileg tervezett 540 millió forint költséggel szemben.

A Lotz-teremben található 9 freskó közül nyolcat Lotz Károly festő készített Háború és béke, A bányászat, A kohászat, Kereske-delem, A hídépítés, A posta, A földművelés, A jólét címmel. Egy freskót, A vasút allegóriája címűt Than Mór festő alkotta.
Az 1884. augusztus 16-án felavatott központi, későbbi Keleti pályaudvar többszöri átépítés, bővítés ellenére a mai napig megőrizte eredeti formáját.
A Keleti pályaudvar indulási csarnokának födémszerkezete 2001-ben meggyengült, le kellett zárni a forgalom elől. Ezt követően kezdődtek a felújítási munkák a műemlékvédelmi követelményeknek megfelelően.
Az épülettömb felújításának építészeti tervezését az Első Magyar–Kanadai Építész és Mérnökiroda Kft. végezte Hajnal Zsolt Ybl-díjas vezető tervező irányításával.
A falkutatások és a restaurátori munkák tervezésére a Szabó Péter restaurátorművész által irányított Reco Konzult Restaurátor és Tanácsadó Kft. kapott megbízást.

A felújítás menete

A Keleti pályaudvar indulási csarnokának felújítása két ütemben valósult meg: 2002 és 2004 között a födémszerkezet teljes cseréjét, a tetőszerkezet felújítását végezték el. 2006-ban kezdődtek meg a belső felújítások, köztük a belső vakolat megújítása, a csarnokot határoló téglafalazatok kiszárítása, a Lotz-terem freskóinak restaurálása, a gipszdíszek teljes felújítása, a hiányzó elemek pótlása, a korábban megsemmisült díszítőfestések teljes cseréje, az eredeti, faragott elemekkel díszített nyílászárók beépítése, az íves acélablakok teljes felújítása, a helyiségvilágítás cseréje, a díszkivilágítás kiépítése, a padlóburkolat cseréje vakvezetősáv beépítésével.

MTI
Az oldal 0.01 másodperc alatt generálódott.
Minden jog a Magyar Építőipari Névjegyzék részére fenntartva.
A weboldal illetve a teljes adatbázis védett, részleges vagy teljes másolása, tárolása nem megengedett, törvénybe ütköző.

Részletes listáink:
Cégek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Tevékenységek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Termékek - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Márkák - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z
Alweboldalak - " 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö P Q R S T U Ú Ü V W X Y Z